Foredrag / Foredrag med Hilda Heick d. 8. november 2018

Foredrag med Hilda Heick d. 8. november 2018

En inspirerende aften med guldtop Hilda Heick, som livligt fortalte om livet på landevejene - med musik i hjertet og glimt i øjet!

Den 8. november 2018 indbød Grønløkke Aftenskole-Tranbjerg J til et debatskabende foredrag på Tranbjergskolen, Grønløkke Allé 9 med Hilda Heick, som fortalte om ”livet på landevejene” – med musik i hjertet og glimt i øjet.

Hendes fortælling om sit liv fra barndom og til nu. Om familie og venner i det musikalske og kunstneriske miljø, som hun har levet i sammen med ægtefællen Keld Heick.

Efterkrigstidsbarn på landet. Opdraget til at være nærmest usynlig. Livsvilkårene var simple. Ingen TV, toilet i gården, etagevask i køkkenet. ”Forståeligt, at man bliver taknemmelig for de goder, man senere har fået i sit liv”, sagde Hilda.

I 1950’erne overtager industrien landbrugets rolle som hovederhvervet i Danmark. Familien flytter til byen, hvor Hilda starter sin skolegang. I frikvartererne legedes fangeleg. En høj ranglet knægt havde øje for at fange den lille lyshårede pige, der ikke kunne løbe så stærk på sine korte ben! Som 15 årig bliver det alvor. Hilda lader sig fange af knægten, der hedder Keld. De blev kærester – ægteskab i 1968 – i år kunne de fejre guldbryllup – en bedrift i disse moderne tider.

Ved brylluppet i 1968 strides svigerfamilierne. Der var fjendskab i luften! Keld og Hilda holdt sammen og indgik en aftale om, at de aldrig ville blande sig, men altid tie ved opløb til familiestridigheder.

Hilda uddannede sig på kontor og læste til merkonom om aftenen og blev computerekspert. Keld tog læreruddannelsen, men brændte mere for musikken, så meget at han lærte sig selv at spille guitar og for øvrigt aldrig kom til at undervise som lærer. Den voksne generation mente, at Kelds forbillede Elvis var fordærvende for ungdommen! Det mente de unge ikke, og Keld fandt sammen med tre andre friske fyre og dannede pigtrådsgruppen ”The Donkeys”. Æsler var de i hvert fald ikke. Måske havde de æslets stædighed? Danmarks unge gad godt at høre dem synge og spille hver lørdag aften.

Det var sådan, at Hilda ved indgåelse af ægteskabet kom med indskuddet til boligen. Keld kom med en kasse grammofonplader!

Hilda kunne nu sidde derhjemme og synge ”Det var en lørdag aften, jeg sad og vented’ dig”. Keld var altid ude og spille. Hun overtog styringen af hjemmet og barnet, som kom til i 1971.

Uheldigvis fik Keld en knude på stemmebåndet og opfordrede Hilda til at komme med ham ud at optræde. Det tog lang tid at overtale Hilda - tænk på, at hun var opdraget til ikke at føre sig frem. Heldigvis lykkedes det. Hun indvilgede og tog sangundervisning for at dygtiggøre sig i sang. I 1976 kunne vi høre dem i en glad duet ”Do You Speak English?”, hvor Hilda smukt sang ”Honey I Do!”

Parret figurerede på hitlister og dansktoppen de følgende år. Der var bud efter Keld og Hilda rundt om i landet. Man ville høre de efterhånden mange hits sunget live.
Det blev startskuddet til et liv i rampelyset – et spot, som hun ikke forstår så mange unge mennesker higer efter i dag. Rampelyset - et sted, hvor man let træder ved siden af, misforstås, og nærstuderes. Især i dag, hvor vi har de sociale medier, er det let for folk at give deres meninger til kende, og Hilda har oplevet, hvordan det er at ramle ind i en decideret shitstorm.

Livets forside har heldigvis været bedre end bagsiden. Med et ukueligt gå-på-mod, talent og risikovillighed har Keld og Hilda kunnet leve af det, som de elsker: Musikken. Den har bragt dem rundt i kulturmanegen til revy, TV, radio, foredrag, bogudgivelser og teater.

Familien betyder alt for Keld og Hilda. For at støtte op om datterens familie flyttede de til Sverige, hvor de boede i 7 år. Keld havde travlt med opgaver for DR bl.a. Musikbutikken og Hilda gav sig kast med at skrive en samtalebog ”Vi bliver ved”. I bogen fortæller forskellige seniorer om det at blive på arbejdsmarkedet langt ud over pensionsalderen, interviewet af Hilda, som jo selv har passeret de 70 og selv bliver ved.
Der er mange fine anekdoter at tage med sig efter en aften i selskab med Hilda. Hendes livserfaringer videregivet på vejen er tankevækkende. Når hun bliver sat over for en udfordring, så tager hun den til sig, og klæder sig på til opgaven. Sammen har de både taget og fået udfordringer, som de er vokset med, selvom nogle opgaver undervejs har syntes for store, så har de ikke ladet sig skræmme bort, men taget frygten til sig, og fundet løsninger, tilpasset sig og kommet videre i en fin balance.

Deltagerne var vældig engagerede under hele Hildas foredrag og gik opløftede derfra ud i tågen, der lå tykt over Tranbjerg denne novemberaften.

Vi vil tænke at den vilje, venlighed og energi som Keld og Hilda udstråler er bemærkelsesværdig. Man kan tage ved lære af deres erfaringer: aldrig at give op, men altid stå ved den man er og dygtiggøre sig, når det er nødvendigt. Det er også godt at kunne distancere sig fra ”det onde”, der med gedulgte formål tillægges én. Endelig at de har bevaret viljen og i kærlighed til hinanden fortsat danner par. Det er stort.

Kirstine Marie Bauning og Henny Margrethe Bauning
Mårslet, den 10. november 2018

Hilda Heick, GAS d. 8.11.18

Hilda Heick, GAS 8.11.18