Velkommen / Foredrag / Foredrag: Verden er stadig ny, Rasmus Tantholdt, maj 2017

Foredrag: Verden er stadig ny, Rasmus Tantholdt, maj 2017

Debatskabende arrangement:

Verden er stadig ny!

Mårslet Aftenskole havde valgt at støtte op om et debatskabende foredrag med Rasmus Tantholdt i samarbejde med Mårslet Multihal.

Arrangementet foregik d. 4. maj i kantinen på Mårslet skole, og 155 spændte publikummer sad klar til at høre om livet som korrespondent i farezonen. Sammenfaldet med Danmarks befrielsesdag gav stof til eftertanke undervejs, mens Rasmus Tantholdt gav indblik i verdens brændpunkter og den kompleksitet, der ligger bag, hvor mange forskellige interesser påvirker konflikterne, og gør løsningerne langt mere kompliceret, end det måske kan synes for os herhjemme.

I foredraget fortalte Rasmus om livet som krigskorrespondent, hvor han ikke opsøger fare, og hvor forberedelserne er essentielle. Han fortalte også om dumdristige ture, hvor han i bagklogskabens klare lys måtte erkende, at ikke alle valg havde været lige kloge; men også hvor uforudsigelige turene kan være til disse yderpunkter, hvor ”money talks”, og det gælder om at bevare roen og tage sine forholdsregler.

Som korrespondent er det hans vigtigste opgave at rapportere virkeligheden, og de mange nuancer deri, så seerne får et billede af kompleksiteten i brændpunkterne. F.eks. kan man i Aleppo både opleve afslappet solbadning og fest ved poolen på den ene side, mens lyden fra bomberne hagler ned en lille kilometer væk, og smadrer den anden side af byen. Hans mål er at fortælle historierne og vise menneskerne og deres liv, så vi herhjemme får et indblik i livet i en krigszone. Om hvordan mennesker tæt på død og ødelæggelse også skal have et hverdagsliv til at fungere, og de mange skæbner, som ændres på et splitsekund af krige og naturkatastrofer. Historierne var mange og nogle fortalt komisk, mens andre i ramme alvor. Et særligt indblik i hvordan arbejdet som korrespondent handler om at kunne aflæse mennesker og situationer fortalt med spidsfindige eksempler, som fik salen til at le, og andre fortalt med hjerteskærende billeder, som viste den værst tænkelige alvor i situationer, vi kan håbe aldrig selv at komme ud i.

Rasmus Tantholdts charme var svær at modstå, som han brugte sin humor, krydret med små hints fra privatlivet, der har påvirket hans virke. Men især hans empati for de folk, som han arbejder med og portrætterer, og dilemmaet han står i med et ønske om at hjælpe, men som han ikke må gribe ind og dermed påvirke virkeligheden.

Spørgelysten efterfølgende var stor blandt publikum, hvor der blev spurgt ind til uddybende kommentarer til foredraget, og især hans store viden om historiens påvirkning af nuværende konflikter.

Tak for en oplysende aften!
 
Rasmus Tantholdt
Grønløkke Aftenskole - Tranbjerg J | Langballevej 168, 8320 Mårslet - Danmark | Tlf.: 21 70 31 69 | bauning@webspeed.dk